søndag 19. april 2015

En natt i Kvitladalen blant meterhøy snø, gjørme og tørr barmark ( 18 - 19 april)

Jeg var lenge i tenkeboksen. Hvor skulle ferden gå denne helgen? Området mellom Frafjord og Espedal lokket, og var lenge stedet jeg vurderte. Etter mange nok timer, nok kloremerker i hodebunnen og et par nye grå hår ble dette endret. Det jeg satt igjen med var en flassfri hodebunn og et nytt turmål. Stedet jeg bestemte meg for å sjekke ut ble Kvitladalen, og starten skulle gå fra Bjordal.. Jeg var svært spent på om det fremdeles var snø eller om det akkurat var farbart i støvlene. Det skulle vise seg at det var med god grunn jeg var spent.

Når jeg kom til Stavtjørn var det masse snø og folket i alpinbakken så ut til å kose seg.Jeg stoppet bilen og tenkte mitt. Dette så ikke akkurat lovende ut. Hva pokker var alternativene eventuelt? Etter en god stund forbannet jeg meg på at Kvitladalen skulle det bli. Snø eller ikke snø, her kommer din overmann eventuelt!

Da bilen var forlatt ved bjordal var det med en relativt tung sekk vi tok avgårde i friskt trav. Barmark, fuglekvitter og elvesus bar oss oppover dalen mellom Bjordal og Brattabø. Litt kronglete er riktignok veien oppover her, men ikke verre enn at det går bra. Oppover vel og merke....

Storehølen oppover dalen

Mot slutten av dalen pustet vi og peste mer enn normalt, og jeg var glad for at vi snart var ute av bjørkeskogen og steinrøysa oppover dalen. Jommen sa jeg smør, bjørk eller steinrøys. Idet vi trår ut av bjørkeskogen møter vi snøen. Ikke bare var det litt snø heller. Der vi ikke hadde mulighet til å trampe på barmarka måtte vi til pers. Vi bakset i snø til lårene, og med en tja...skal vi si "akkurat tung nok sekk" ble det akkurat passe tungt også.

Akkurat møtt snøen og vi ser nedover dalen mot Bjordal
Tror vi skal unngå den retningen der
Heldigvis ble det straks bedre etter å ha passert Brattabø. Langs med elven var det ikke noen problemer forbi Kvitlen. Det var først på høyden bakom Kvitlen innover mot Støl vi igjen måtte manøvrere oss forbi det verste som var av snø.

Ser tilbake ned på Kvitlen
Etter å ha passert Kvitlen går vi omtrent et par kilometer før vi vader over elva. Tanken er å se om det er et tørt sted på den store "myra". Det er det heldigvis så sekken finner bakken og teltet reises.

Sekken har kommet av skuldrene på "den store myra" 
Det var ikke akkurat vindstille når teltet skulle opp
Vi fikk i oss litt mat både jeg og rakkaren, men når det begynte å mørkne sendte en kald nordavind oss inn i teltet. Det var høytlesning for minsten før lyset ble slokket og vi forduftet begge to.

Skal vi legge oss snart?
Jeg våkner klokken syv av vakkert vårspill fra småfuglene. Jeg takker for det, men klokken syv? Jeg dormer til klokken åtte. Konserten som holdes blant bjørketrærne i lia har tatt seg opp. Vakkert uten tvil, men klokken åtte? Jeg dormer til ni og konserten har enda ikke gitt seg. Jeg åpner morgengluggene og myser ut av teltet. Glimrende vær. Liggeunderlag og sovepose skal ut. Jeg skal ha frokost og morgenkaffe i posen mens jeg iakttar konserten som allerede har vart i flere timer.

God morgen
God morgen ja, men ikke god jul!
Kjøkkentjeneste

På konsert i soveposen med nesa i posen fra Norsk Turmat
Vi later oss til godt og vel klokken tolv. Det er bittert å måtte vende nesa hjemover. Helst skulle vi blitt værende akkurat her. Ikke lengre innover dalen, ikke opp på noen fjelltopp eller noe annet. Vi skulle bare vært en stund til akkurat hvor vi var, men det er ubønnhørlig slutt for denne gang. Det ble det ene natten. Fornøyde vi vender hjem.

I dette området krysset vi elva
Nedover dalen igjen

Forresten, jeg nevnte vel noe om den dalen på vei oppover. Den dalen, altså steinrøysa, på vei nedover er noe annet. Det som gjør det til noe helt annet er en overivrig firebent krabat som ikke skjønner hverken sitt eget eller mitt beste bestandig. Det var skjelvende ben fulle av gele som til slutt fant pedalene vel nede. Det vil helst gå godt, så også denne gangen!

18 kommentarer:

 1. Kjempe flott bilde fra Kvitladalen med snøen i bakgrunnen. Fekk helste lyst å pakke sekken og ta avgårde :) Om været holder til neste helg vil jeg på tur, kanskje det blir akkurat her. Var det nok snø på stien inn til å gå på truger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Silje Elin. Det er en fin tid vi er inne i nå. Jeg hadde også truger i tankene, men droppet dem. Skulle jeg gått inn igjen hadde jeg heller ikke tatt med meg dem nå som jeg vet forholdene. Det er ikke snø mange nok plasser til at jeg hadde tatt dem med rett og slett.

   Riktig god tur om du bestemmer deg for tur neste helg!

   Slett
 2. Flott tur, flotte bilder, flott natur og ikke minst god humor.

  SvarSlett
 3. Flott rapport, og jeg er glad det ikke var meg - tung sekk i dyp snø holder jeg meg unna.
  så får vi se om det er mulig å komme inn i Fidjadalen snar...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar johnsen. Hehe jeg forstår hva du mener med den sekken og snøen.

   Fidjadalen må vel nærme seg farbar vel?

   Slett
 4. Härlig läsning och fina bilder ! Flott rapport :-))

  SvarSlett
 5. Jättefina bilder från turen!! :)

  SvarSlett
 6. Koselig lesing når man sitter i stolen med beina høgt, og ikkje med snø langt opp ette beina ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe takk for kommentar, og fint om det kunne være egnet til litt tidtrøyte en lørdagskveld:)

   Slett
 7. Godt å se at litt snø ikke stopper deg Sven. Skal man ut så skal man ut. Fantastiske bilder som vanlig med fin humor i teksten. Liker det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for veldig hyggelig kommentar Helge.

   Må man så må man, og skal man så skal man!

   Slett
 8. Utrolig flotte bilder og en forfriskende turrapport! Inspirerer virkelig :) Må bare spørre: Er det et Hilleberg Nallo du bruker? Er du fornøyd med teltet?

  Gunnar

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange takk for hyggelig kommentar Gunnar, og flott om du kan finne noen form for inspirasjon i skribleriene og bildene. Du har helt rett hva angår telt. Hilleberg Nallo 2 er det som var i bruk på denne turen.

   Slett