fredag 19. desember 2014

Bokhylla #3

Julen nærmer seg, og for enkelte også det totale kaos. De syv sorter har enda ikke blitt mer enn fem, huset som var rengjort i starten av måneden må på ny vente seg en runde med vaskefilla, og svineribba ligger fremdeles trygt plassert i frysedisken. Ikke nok med det, heseblesende løper mange mellom utallige butikkhyller på jakt etter noe passende for å innfri årets pålagte julepresanger.

Her kommer mitt tips. Dette er julegaven jeg har skjenket meg selv i år. Den vil trolig bli lest til skogs i løpet av årets juleferie.

Årets julegavetips


Tittel: Hjalmar Dale den glemte eventyrer
Forfatter: Randulf Valle
Beskrivelse: "Vinteren 1927-28 var Helge Ingstad og Hjalmar Dale pelsjegere i Canadas villmark. Fire år senere dro Ingstad hjem og ga ut boka Pelsjegerliv blant Nord-Canadas indianere. Beretningen sikret ham plass i norsk litteraturhistorie, og banet vei for et liv som profilert eventyrer, forsker og forfatter. Hjalmar Dale ble derimot i Canada til sin død, og kapitlene i Pelsjegerliv ble en av hans ytterst få offentlige opptredener. Livshistorien hans er imidlertid svært interessant, og for første gang er den samlet mellom to permer.
Dette er dels en biografi og dels en beretning om pionertiden i Nord-Canada. Hjalmar Dale var sentral i miljøet av pelsjegere og gullgravere og hadde en egen dragning mot eventyret. Flere ganger dro han alene gjennom enorme villmarksområder og ble kjent som "den hvite inuitten": mannen som kunne overleve der andre ville bukket under.
Hjalmar Dale var Helge Ingstads læremester i villmarka. Hadde ikke de to møttes, kunne Ingstad endt med å dra hjem etter et par mislykkede år i Canada. Pelsjegerliv hadde sannsynligvis aldri blitt skrever, og Ingstad ville neppe kommet seg til Grønland eller blitt sysselmann på Svalbard. Hadde ikke de to møttes, kunne også mange av dem som har blitt inspirert av Ingstad fått helt andre livsløp. Kanskje Lars Monsen aldri hadde krysset Canada, kanskje Robert Sørlie heller hadde begynt med harehunder og kanskje Stein P. Aasheim hadde fått seg en skikkelig jobb?"

1 kommentar:

  1. Önskar dig ock så fina turer under året. Vad har du för planerade turer i år. Själv planerar jag närmast för en tur på skidor från Abisko till Nikkaluokta i april.
    Önskar dig ett fint foto och turår/Brita

    SvarSlett