søndag 30. november 2014

Fordømte skolisser

Det er kanskje flere enn meg som etter en tids bruk har opplevd at skolissene ryker. Dette er noe jeg selv har opplevd gjentatte ganger. Om skoene holder ryker lissene! Periodevis har jeg også hatt med med ei ekstra lisse eller to om turen har hatt en viss varighet. I vår røk den ene lissa atter en gang, jeg gikk på dertil egnet butikk og fant en standard skolisse ment til fjellstøvler. Jeg var riktignok skeptisk for den var en smule tynn etter min smak. Overflaten var også glattere enn hva jeg liker. Det gikk selvsagt ikke lange tiden før også denne sa takk for seg. Igjen sto jeg med en lisse hvor jeg hadde slått en knute for at den skulle henge sammen. Den andre som originalt fulgte med skoen begynte å vise "innmaten" og var faretruende nær ved å ryke.

Disse er nå oppbrukte
Den originale lissa viser "innmaten" og den nye henger i hop ved hjelp av en knute
Det finnes helt sikkert ulike alternativer for å finne gode skolisser som egner seg til fjellstøvler, men jeg har gjennom årene opplevd at lissene ryker litt oftere enn hva som skulle være nødvendig. Skoenes hemper har helt sikkert også en del å si. På de fjellstøvlene jeg bruker nå er hempene ganske så skarpe, og vil følgelig slite dertil på lissene. Det jeg endte opp med denne gangen var faktisk lisser som er ment brukt på hockeyskøyter. 

Nye lisser
Legg merke til skarpe kanter på hempene
Disse lissene er mer enn lange nok så det er bare å justere de til den lengden man ønsker om man synes de blir for lange slik de opprinnelig er. De har en overflate jeg liker godt, og jeg vil anta at de er relativt solide og holdbare. Det vil riktignok tiden vise, men inntil videre lever jeg i håpet.

5 kommentarer:

 1. Kjenner til problemet. På mine fjellstøvler, Varg Isogaisa, røk skolissa og jeg kjøpte ny. Etter en god del mils trasking begynte støvelen å miste fasongen pga at jeg ikke fikk strammet støvelen like godt som før med den nye lissa. Gnagsår for føste gang i de støvlene var faktum! Jeg kjøpte nye lisser igjen, men støvlene ble aldri like god som før. Nå er de helt utslitte og jeg har bestilt nye Varg Rastegaisa om erstatter. Liker høye støvler på fjellrypejakt og turer med tung bør.

  Forøvrig kan jeg også nevne at jeg har en reserve skolisse som tørkesnor i mitt Ringstind-telt, så får den gjort litt nytte for seg mens den venter på å bli brukt på støvlene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg antar det er flere med meg som har opplevd dette med skolisser. Det er jo ekstra kjedelig om man opplever å ødelegge skoen slik som du tydeligvis har gjort. Jeg har det til gode heldigvis. Jeg holder også en knapp på høye støvler, primært fordi jeg til stadighet hadde tråkket over om jeg hadde hatt lave (ankler som ikke er helt som de bør være).

   Lykke til med både nye sko og ikke minst lisser!:)

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Kunne disse vært noe? http://uncrate.com/stuff/rhino-laces/

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse kan kanskje være noe ja. Skal legge det bak øret for fremtiden. Takk for tips!

   Slett